Filtrująca książka ratuje życie
16 maja 2014, 06:22Książka do czytania i oczyszczania wody? Czemu nie... Drinkable Book, którą można wykorzystać do obu wymienionych celów, powstała dzięki współpracy nowojorczyka Briana Gartside'a oraz naukowców z Carnegie Mellon University i Uniwersytetu Wirginii. Zaprojektowano ją dla organizacji charytatywnej Water is Life.
O kształcie DNA i RNA zdecydowało... promieniowanie kosmiczne?
30 czerwca 2020, 05:05Gdy przypatrzymy się strukturze nici DNA czy RNA zauważymy, że zawsze są one skręcone w prawo. Nigdy w lewo. Z biologicznego czy chemicznego punktu widzenia nie ma żadnego powodu, dla którego we wszystkich formach życia widać taką regułę
Masaż jest dobry na wszystko
9 listopada 2006, 11:25Badania pokazują, że masaż pomaga noworodkom zasnąć. Dopieszczone w ten sposób maleństwa mniej płaczą. Obniża się odczuwany przez nie poziom stresu. Masaż pomaga też w nawiązywaniu i rozwijaniu więzi rodzic-dziecko.
Muzyczna pobudka w kosmosie
9 czerwca 2010, 09:00Colin Fries z Wydziału Historycznego NASA opublikował 87-stronicowe zestawienie utworów muzycznych odtwarzanych załodze promów kosmicznych w formie pobudki. W grudniu 1965 r. astronauci z misji Gemini VI jako jedni z pierwszych mogli wysłuchać Hello Dolly.
Gracze na celowniku NSA i GCHQ
10 marca 2016, 10:31Brytyjski Guardian otrzymał od Edwarda Snowdena kolejny zestaw tajnych dokumentów NSA. Tym razem wynika z nich, że agencja we współpracy z brytyjską GCHQ szpiegowała osoby grające w online'owe gry. Obie agencje stworzyły sobie możliwości techniczne, by szpiegować sieć Xbox Live, społeczności Second Life czy World of Warcraft.
Ryby mają głos. I z niego korzystają
7 lutego 2022, 10:01Jak się okazuje, przekonanie, że „ryby głosu nie mają” wynika wyłącznie z naszej niewiedzy i niezrozumienia świata zwierząt. Nowe badania przeprowadzone na Cornell University dowodzą, że ryby znacznie częściej komunikują się za pomocą dźwięku niż sądzimy. A niektóre z nich robią to od co najmniej 155 milionów lat. Używały dźwięku do komunikacji na długo przed pojawieniem się naszego praszczura.
Wirtualny starożytny Rzym
13 czerwca 2007, 07:49Międzynarodowy zespół naukowców różnych specjalności, m.in. architekci i archeologowie, poświęcił 10 lat życia na realizację zakrojonej na największą skalę symulacji komputerowej: wirtualnego przywrócenia świetności starożytnym zabytkom Rzymu.
Koniec walki z keczupem
24 maja 2012, 12:42Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.
Cynamonowy sposób na termogenezę
22 listopada 2017, 06:15Naukowcy z Uniwersytetu Michigan rozszyfrowali, w jaki sposób składnik cynamonu może pomóc w walce z otyłością.
Po zgłoszeniu od szefa kuchni i malarza Muzeum van Gogha w Amsterdamie zmieniło tytuł jednego z obrazów
16 maja 2023, 10:15Muzeum Vincenta van Gogha w Amsterdamie zmieniło tytuł jednego z obrazów z „Czerwone kapusty i cebule” na „Czerwone kapusty i czosnek”. A wszystko za sprawą czujności jednego ze zwiedzających - kucharza i twórcy sztuk wizualnych Ernsta de Witte.